Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Plava četa ponovo zaplašila svet

Vreme čitanja: 5min | ned. 02.10.22. | 08:11

Odbojkašice Srbije na dominantan način završile prvu fazu Svetskog prvenstva

Tek pet koraka je pređeno... Ostalo je još sedam. Svetsko prvenstvo je predugačko, traje čak 23 dana i nije još ni na polovini. Ali, partija koju su prikazale odbojkašice Srbije na zatvaranju prve faze ne može da ne raduje.

Bio je to duel svetskih šampionki protiv olimpijskih prvakinja - mada ljudi koji nisu znali za taj podatak, teško da bi tako nešto pretpostavili. U prva dva seta možda i bi, ali u trećem koji je završen rezultatom 25:13 za Srbiju - mislili bi da je to neka šala i da naše devojke igraju sa autsajderom.

Izabrane vesti

Nisu Amerikanke mogle sinoć ama baš ništa. Ne, to nije bio njihov loš dan, nego je bio meč u kome su Srpkinje držale kontrolu u svojim rukama. Najefikasnija igračica u protivničkom timu postigla je sedam poena - Kara Badžema. Zvuči neverovatno...

Srpkinje su podigle zid na mreži i nisu dale rivalkama da pokažu kvalitete koji su ih prošle godine doveli do olimpijskog zlata. Njihova reprezentacija se promenila, nema najiskusnijih Mišel Barč-Hekli, Džordan Larson... Ali, to je i dalje ozbiljan tim, koji je pred takmičenje bio prvi na listi favorita - kako prema proračunima FIVB, tako i na kladionicama. Zauzima prvu poziciju na FIVB rang listi, osvajač je poslednjih OI i logično da se mnogo očekuje.

Možda u poslednjih godinu dana Italijanke igraju bolju odbojku, ali svakako da su Amerikanke u svim pričama kandidati za medalju. Naše devojke su i pored toga što brane svetsku titulu, sa velikom dozom skromnosti odletele na takmičenje. Zapravo, kod njih retko kad mogu da se čuju neke prevelike reči - obično sve pokažu na terenu. Naravno, krenule su sa verom da mogu da ponove uspeh od pre četiri godine, ili makar nastave niz osvajanja odličja, ali stoje čvrsto na zemlji.

Novi je selektor, nekoliko je novih igračica - posle pet utakmica može da se kaže da sve ide po planu. Nije bilo ni lako, ni glatko - ali često se može čuti da je bolje tako. Ubedljive pobede znaju da uljuljkaju, a to može da bude pogubno kada dođe najvažnija faza takmičenja.

Tijana Bošković (FIVB)Tijana Bošković (FIVB)

Srpkinje su ostvarile pet pobeda na pet mečeva. Pred njima su padale redom Kanada, Bugarska, Nemačka, Kazahstan i Amerika. Protiv Bugarske je ekipa dobila pravu lekciju. Malo je nedostajalo da slaba partija bude kažnjena, ali i tada su devojke pokazale koliko su psihički jake. Izdržale su žestoke nalete rivalki, ostale strpljive i režirale preokret. Na tom meču glavnu ulogu nije igrala Tijana Bošković, već je dirigentsku palicu preuzela Bianka Buša. To je svakako bilo lepo videti, jer je našoj najboljoj igračici potrebna velika podrška saigračica kako bi se došlo do uspeha.

Naglašavao je Danijele Santareli kako mu je svaka igračica bitna. Ponavljao je kako treba svaka da bude spremna... Pokazalo se da su njegove reči sasvim tačne. Bez sumnje pravi vođa tima je Tijana Bošković, koja je samo nastavila tamo gde je stala na prethodnom velikom takmičenju. Ali, čini se da preostalih 13 rade vrlo bitne stvari - manje ili više vidljive.

Bojana Drča je imala problema sa leđima i na tom meču se odmah videlo koliko nedostaje. Čim se vratila na teren pokazala je koliko znači - može odlično da organizuje igru, ali i da pravi probleme protivnicima kuvanjem i servisima. Slađana Mirković je dobro odmenila protiv Kazahstana, dok protiv Bugarske nije baš sve štimalo kako treba... Ana Bjelica je protiv Bugarki odigrala značajnu rolu kad je ušla sa klupe.

Na prijemu i u napadu je sve bolja Bianka Buša. Deluje da bi ovo takmičenje moglo da bude najbolje u njenoj reprezentativnoj karijeri. Brankica Mihajlović je i dalje u promenljivoj formi, odigrala je neke mečeve odlično, na nekim je selektor menjao... Probao je i na korekciji. Ima dovoljno vremena da se razigra do završnice.

Bianka Buša (FIVB)Bianka Buša (FIVB)

Sara Lozo je kao i u Ligi nacija, dočekala šansu sa klupe i odlično se pokazala. Bojana Milenković nije igrala na startu, a posle kada joj je selektor ukazao poverenje bila je na visini zadatka - posebno na prijemu i u odbrani. Katarina Lazović je uglavnom ulazila na servis, kako bi izvršila neke taktičke zamisli trenera... Jovana Stevanović je posebno blistala protiv Amerike. Maja Aleksić je uspešno pratila, dok je nešto manju minutažu imala Mina Popović. Teren je osetila i debitantkinja Aleksandra Jegdić protiv Kazahstana, dok je na ostalim utakmicama Teodora Pušić bila zadužena za prijem, odbranu i sve ostalo što nosi pozicija libera.

Najveća odgovornost je na Tijani Bošković i veoma je bitno da se ne potroši previše do završnice. Za to bi trebalo da se pobrinu njene saigračice...

Naredna četiri rivala nisu uopšte laka. Protiv nijednog od njih neće smeti da se uđe opušteno u meč... U pitanju su Dominikanska Republika, Turska, Poljska i Tajland. Utakmice druge faze igraće se isto u Lođu, tako da naše devojke sada ne čeka nova selidba.

U novoformiranu grupu preneće bodove protiv ekipa s kojoma su već igrale, a od 4. oktobra ih čeka druga faza i dueli sa preostala četiri protivnika. U četvrtfinale će se plasirati najbolja četiri tima, a ukrštaće se reprezentacije iz iste grupe. Što bi značilo F1 - F4 i F2 - F3. U tom delu kostura već viđene u polufinalu su Amerika i Srbija, ali tek treba to opravdati na terenu.

Nije ni blizu kraj, tako da je još rano za podizanje euforije... Ali, partija protiv Amerike je poručila: "Čuvaj se svete plave čete".

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Peto kolo

GRUPA A

Subota

Portoriko - Kenija 3:1 (25:15, 19:25, 25:18, 25:20)

Nedelja

13.00: Belgija - Kamerun

16.00: Holandija - Italija

GRUPA B

Subota

Dominikanska Republika - Tajland 2:3 (29:31, 25:16, 25:21, 22:25, 11:15)

Južna Koreja - Hrvatska 3:1 (25:21, 27:29, 27:25, 25:23)

Poljska - Turska 2:3 (25:22, 23:25, 22:25, 25:18, 11:15)

GRUPA C

Subota

Bugarska - Kazahstan 3:0 (25:18, 25:22, 25:18)

Nemačka - Kanada 2:3 (25:12, 26:24, 23:25, 18:25, 8:15)

SAD - Srbija 0:3 (20:25, 23:25, 13:25)

GRUPA D

Subota

Brazil - Kina 3:1 (23:25, 25:17, 25:22, 25:22)

Kolumbija - Češka 1:3 (22:25, 13:25, 25:19, 18:25)

Nedelja

14.15: Japan - Argentina



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽenska odbojkaška reprezentacija SADSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022danijele santareliTijana BoškovićBojana Drča

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara